ABAPTM Interview Questions

Thanks to all contributors for these questions.

1. When using Open SQL statements in an ABAP/4 program, you must ensure the following.
a) The database system being addressed must be supported by SAP.
b) The database tables being addressed must be defined in the ABAP/4 dictionary.
c) Both a and b
d) None
Ans. c
____________________________________________________________________________

2. Which of the following statements are correct?
a) A database interface translates SAP’s Open SQL statements into SQL commands specific to the database in use. Native SQL statements access the database directly.
b) When you use Native SQL, the addressed database tables do not have to be known to the ABAP/4 dictionary. In Open SQL, the addressed database tables must be defined in the ABAP/4 dictionary.
c) There is automatic client handling in Native SQL whereas clients must always be specified in Open SQL.
Ans. a,b
____________________________________________________________________________

3. Which of the following are true?
a) TABLE is used as a synonym for STANDARD TABLE 
b) You can only access a hashed table using the generic key operations. Explicit or implicit index operations (such as LOOP ... FROM oe INSERT itab within a LOOP) are not allowed.
c) All hashed tables are index tables.
d) We have to define the hash procedure explicitly for HASHED TABLE.
Ans. a, b
____________________________________________________________________________

4. Can a transparent table exist in data dictionary but not in the database physically? 
a) True
b) False
Ans. b
_____________________________________________________________________________

5. Can you create a table with fields not referring to data elements?
a) Yes
b) No
Ans. a
_____________________________________________________________________________

6. How do you create a batch input session for a transaction?
a) ‘Call transaction’ in background mode.
b) ‘Call transaction’ in error mode.
c) ‘Bdc_insert’ for the transaction.
d) None of the above.
Ans. c
____________________________________________________________________________

7. What is the alternative to batch input session?
a) Load module
b) Call transaction
c) BAPI
d) Idoc segment
Ans. b
____________________________________________________________________________

8. The following are true about ‘EXEC SQL’. 
a) You can end the Native SQL with a semicolon.
b) You can end the Native SQL with a period.
c) You cannot perform reliable authorization checks using EXEC SQL.
d) Host variables in the Native SQL are identified with a preceding hash (#).
Ans. a, c
____________________________________________________________________________

9. The following are true about database locking.
a) Database systems set physical locks on all lines affected by a database call.
b) Read locks prevent the setting of further read locks for the objects in question.
c) Read locks prevent other transactions from setting write locks for the objects in question.
d) Write locks allow other transactions to set read locks for the objects in question.
Ans. a, c
____________________________________________________________________________

10. What are field symbols? 
a) Field symbols are like pointers in C that can point to any data object in ABAP/4 and to structures defined in ABAP/4 dictionary.
b) Field symbols have to be created with type specifications only.
c) You cannot assign one field symbol to another.
d) All operations you have programmed with the field symbol are carried out with the assigned field.
Ans. a, d
____________________________________________________________________________

11. EXTRACT statement 
a) The first EXTRACT statement extracts the first extract record.
b) The first EXTRACT statement creates the extract dataset and adds the first extract record.
c) Each extract record contains, if specified, the fields of the field group.
d) Each extract record contains, if specified, the fields of the field symbol.
Ans. b, c
____________________________________________________________________________

12. You cannot assign a local data object defined in a subroutine or function module to a field group. 
a) True
b) False
Ans. a
____________________________________________________________________________

13. Which of the following are true?
a) COLLECT can only be used with STANDARD TABLE.
b) To use COLLECT, the internal table should be derived from a database table with an explicit key.
c) If the system finds a numeric component, that is not part of the key, the numeric fields that are not part of the table key (see ABAP number types) are added to the sum total of the existing entries. If it does not find an entry, control passes on to the next record in the internal table.
d) If the system finds a numeric component, that is not part of the key, the numeric fields that are not part of the table key (see ABAP number types) are added to the sum total of the existing entries. If it does not find an entry, the system creates a new entry instead.
Ans. d
_________________________________________________________________________

14. Which of the following are true?
a) ABAP queries are created by associating them to a logical database or through a direct read/data retrieval program.
b) ABAP queries are created from functional areas that are created from a logical database or through a direct read/retrieval program.
c) ABAP queries are created from user groups attached to the functional areas that are created from a logical database or through a direct read/retrieval program.
d) ABAP queries are created through the regular report program.
Ans. c
____________________________________________________________________________

15. A logical unit of work (LUW or transaction) begins 
a) Each time you start a transaction.
b) Each time you end a transaction.
c) When the database changes of the previous LUW have been confirmed (database commit).
d) Before the database changes of the previous LUW have been cancelled (database rollback).
Ans. a, d.
____________________________________________________________________________

16. A database commit is triggered by
a) ABAP/4 command COMMIT WORK.
b) CALL SCREEN, CALL DIALOG.
c) A Remote Function Call
d) CALL TRANSACTION
Ans. a, b, c, d
____________________________________________________________________________

17. The following are true about SAPscript control commands. 
a) If a control command is unknown or it contains syntax errors, the line containing it will be printed out as it is.
b) If a control command is unknown or it contains syntax errors, the line containing it will be treated as a comment line.
c) A maximum of one control command may appear in each line.
d) A maximum of six control commands may appear in each line.
Ans. b, c
____________________________________________________________________________

18. To output SAPscript layout sets, in the print program
a) You must always start the output with OPEN_FORM and end it with CLOSE_FORM.
b) Within one transaction, you can use only one OPEN_FORM and CLOSE_FORM to open and close a layout set.
c) WRITE_FORM should be used within an OPEN_FORM and CLOSE_FORM.
d) WRITE_FORM can be used without an OPEN_FORM and CLOSE_FORM.
Ans. a, c
____________________________________________________________________________

19. The transaction CMOD and SMOD are
a) Used to create enhancements to standard SAP programs.
b) Used to create enhancements to ABAP queries.
c) Used to create the user exits, menu exits and screen exits.
d) Used to modify the standard function groups.
Ans. a, c
____________________________________________________________________________

20. Which of the following are tools to report data in ABAP?
e) ALV
f) ALE
g) LSMW
h) SmartForms

Ans: a
____________________________________________________________________________

21. ABAP Query tool is used to:
a) Enquire about a running-program status
b) Automatically generate code for reporting
c) Perform database operations for user-written programs
d) None of the above

Ans: b.
____________________________________________________________________________

22. In ABAP Query tool...
e) Each user can be assigned to several user-groups
f) Each user can be assigned to several functional areas
g) Each functional area can be assigned to several user-groups
h) One user can be assigned only to one user-group.

Ans: a, b, c
____________________________________________________________________________

23. Logical databases must be used to create an ABAP Query
a) True
b) False

Ans: b
____________________________________________________________________________

24. In a BDC program, how would you handle errored records? Would you…
a) Rerun the program 
b) Report the errored records
c) Generate a batch-input session with errored records
d) Create an output file, to be run again after corrections

Ans: b, c, d
____________________________________________________________________________

25. What are IDocs?
a) Documentation of executable programs
b) Documents used for data-transport between SAP and non-SAP s/w.
c) Documents used for data-transport between two different SAP systems
d) Documents used for one-time data-migration activities.

Ans: b, c
____________________________________________________________________________

26. For transportation of data from a presentation server into SAP, the function module used is
a) UPLOAD
b) WS_UPLOAD
c) FILE_UPLOAD
d) DATA_UPLOAD

Ans: a, b
____________________________________________________________________________

27. For one-time high volume data-uploads into SAP from non-reliable systems, the following are generally used:
a) BDC
b) LSMW
c) Direct table update
d) Idocs

Ans: a, b
____________________________________________________________________________

28. In an ABAP program, the INITIALIZATION event is invoked
a) Before the AT-SELECTION-SCREEN event
b) After the AT-SELECTION-SCREEN event
c) Could be either way
d) Cannot be predicted

Ans: a
____________________________________________________________________________

29. The statement to check whether an internal table itab_test has no records, is:
IF itab_test is initial.
a) TRUE
b) FALSE

Ans: b.
____________________________________________________________________________

30. The statement used to clear all the contents of an internal table is:
a) CLEAR itab.
b) REFRESH itab.
c) FREE itab.
d) DELETE itab.

Ans: b, c
____________________________________________________________________________

31. The AT-SELECTION-SCREEN event is triggered when…
a) ENTER key is hit on the selection-screen
b) F8 key is hit on the selection-screen
c) Any field on selection-screen is populated
d) F4 key is hit on the selection-screen 

Ans: a, b
____________________________________________________________________________

32. What is the transaction-code for viewing batch-runs of a program?
a) SE37
b) SM37
c) SM35
d) SM30

Ans: b
____________________________________________________________________________

33. SY-BATCH can be used to determine whether a program is being run in batch-mode, within the AT-SELECTION-SCREEN event.
a) TRUE
b) FALSE

Ans: b
____________________________________________________________________________

34. The following statements will clear the header-line of an internal table:
a) DELETE ITAB.
b) FREE ITAB.
c) REFRESH ITAB.
d) CLEAR ITAB.

Ans: d
____________________________________________________________________________

35. The SAP Logon password is always case-insensitive.
a) TRUE
b) FALSE

Ans: b 

P.S: From ECC6.0, SAP Logon Password is case-sensitive.
____________________________________________________________________________

                            Previous | Next                                                   

 

 

Please send us your feedback/suggestions at webmaster@SAPTechnical.COM 

HomeContribute About Us Privacy Terms Of Use • Disclaimer • SafeCompanies: Advertise on SAPTechnical.COM | Post JobContact Us  

Graphic Design by Round the Bend Wizards

footer image footer image